När du ska bygga en altan är det bra att ha koll på vilka byggregler som gäller i din kommun. Dessutom bör man tänka på att köpa bra och beständigt material, som tål väder och vind. Här skriver vi om praktiska saker du ska tänka på när du ska bygga en altan, och tipsar om en bra återförsäljare av altanräcken och dylikt som vi brukar rekommendera.
När du ska bygga din altan är det viktigt att ta ställning till hur du vill rama in den. Är det inglasat du är ute efter, eller vill du att det ska klänga växter på dem? Kanske vill du att de ska hindra insyn, eller tvärtom – släppa in ljus? På Wernamo Design kan du hitta ditt altanräcke som passar ditt hus och smälter in bra i omgivningen.
Altanen kan vara en känslig fråga
Få saker känns kanske så känsliga som en altan. Det är ju trotsallt en plats för återhämtning, att träffa vänner och umgås med grannarna på. Det är en plats där man vill ställa upp grillen och sitta och prata långt in på småtimmarna varma sommarnätter. Och det kanske är just här skon klämmer för många, och det kan ha gett upphov till att det finns en del regler när det kommer till altanbygge som man måste ta hänsyn till.
Om din altan är högre än 1,2 meter från underliggande mark behöver du bygglov. Dessutom behöver du bygglov om du ska glasa in den, eller om den kommer ha ett tak. Byggs din altan ovanpå en byggnad behövs också bygglov. Dessutom får den inte hamna för nära din grannes gård. Läs mer om vilka regler som gäller på Boverkets hemsida.
I Tranås blossade ett altanbygge upp till en känslig fråga, vilket tillslut ledde till att kommunen kräver att delar av bygget rivs. Se därför alltid till att ha reglerna klar för dig när du ska bygga.