Att ha en effektiv, välfungerande och ren köksfläkt är A och O för dig som vill undvika lukt av matos, fettansamling och brand. Det är därför extra viktigt att fläkten är korrekt monterad samt att den rengörs regelbundet.
Numera är köket mer än bara ett rum där vi lagar mat; det är många gånger husets samlingspunkt såväl till vardags som till fest. Alla som någon gång funderat på, eller faktiskt renoverat ett kök, vet att det kan bli väldigt dyrt och då kan det vara bra att se över vilka delar du själv kan renovera – alternativt ta hjälp för att renovera. Till exempel en köksfläkt från Cylinda eller liknande.
Olika typer av fläktsystem
Det finns olika slags ventilationssystem och det är viktigt att du tar reda på vilken typ av system du har innan du sätter igång. Att rengöra/renovera fläkten kan sänka din årliga elförbrukning rejält och ger effektivare upptagning av lukt och matos. Energimärkningen anges i skala F – A+ (A+ är mest effektiv).
Byt gärna ut fläktlamporna, men glöm inte att kontrollera vilken belysningsklass som gäller. Den anges i skala G – A (A är mest effektiv). Filtret bör också bytas ut; det kan du köpa i ett vanligt byggvaruhus eller på nätet. Även fettfiltrering visas i olika klasser, i skala G – A (A är mest effektiv).
Tips att tänka på när du byter fläkt
Att fläkten sitter på rätt avstånd från spishällen är en annan viktig detalj. Det finns rekommendationer från bland annat Boverket som varierar beroende på vilken typ av spishäll du har (elektrisk, gas och så vidare). Detta är dels för att fläkten ska fungera optimalt, men också för att säkerställa att inga bränder sker, och hur man kan bransäkra sitt hem finns det smarta tips om hos till exempel Brandskyddsföreningen med tips på hur du förebygger brand i hemmet.
Vill du hindra brand specifikt i din köksfläkt så ska du se till att hålla den ren, matfett och annat som torkat in kan faktiskt ta eld och det är något man verkligen vill undvika eftersom att branden då kan sprida sig i hela huset via ventilationen. Här är en video från Cylinda med några enkla städtips:
Du som väljer att genomföra renoveringen själv måste göra arbetet enligt gällande byggnormer. Detta är inte minst viktigt ur försäkringssynpunkt, då du riskerar att bli utan ersättning vid eventuell skada om du inte följt byggnormen. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på om det är hemförsäkringen eller annan form av försäkring (ex. bostadsrättsförsäkring) som ersätter eventuella kostnader vid skada.