Vad är det som bidrar till mögel och dålig luft hemma – och vad kan du göra åt det?
Det blir lätt mögel efter fuktskador, inte minst i källare, krypgrunder och på vindar. Med en avfuktare från arctusnordic.se kan du se till att inte överbliven fukt skadar både väggar, golv och möbler klarar sig. Mögelpartiklar bildas nämligen inte lika lätt om en avfuktare finns i närheten och torkar bort fukten som blivit över i ett rum. Mögelgiftet kan annars bildas på endast ett fåtal dygn, något som kan leda till omfattande skador på huset och sjukdomar hos de som bor där.
Energisnåla hus har sämre ventilation
I en artikel i Råd & Rön går det att läsa om hur vi svenskar tillbringar närmare 90 procent av all tid inomhus, samtidigt som inomhusluften innehåller massvis av olika gifter och föroreningar. I takt med att våra hus byggs allt tätare och blivit verkligt energisnåla – så har även ventilationen i dessa försämrats och partiklar samt andra ämnen försvinner inte lika fort som tidigare. Dessutom stannar fukt kvar i huset och det gör att mögelsporer tillkommer och att kvalster trivs i våra sängar som aldrig förr. Se till att ha en välfungerande ventilation och att du inte stänger till ventiler som finns för att just bidra till en bättre inomhusluft. Det är dessutom bra om du vädrar ofta.
Växter som förbättrar luftens kvalitet inomhus
Andra saker du kan göra för att med små steg bidra till en bättre luft inomhus är att ha växter som renar den. Det är bland annat växter som dessa:
Fredskalla (Spathiphyllum Wallisii)
Den tar upp gifterna bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.
Murgröna (Hedera helix)
Murgröna är mycket bra på att ta upp bensen ur luften, men inte en helt lättskött växt.
Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)
Svärmorstunga är både lättskött och nyttig ur hälsosynpunkt.
Aralia (Fatsia japonica)
Exceptionellt bra på att ta upp formaldehyd ur luften
Banddracena (Dracaena deremensis)
En lättskött och en effektiv luftrenare.
Den tar upp bensen, formaldehyd och trikloretylen i hög grad, och släpper ut ganska mycket vattenånga och ger ökad luftfuktighet.
Ampellilja (Chlorophytum comosum)
Binder giftet formaldehyd ur luften.
Gullranka (Epipremnum pinnatum)
Tar upp bensen och formaldehyd.
Källa: Måbra.se
Andra artiklar om just vilka krukväxter som bidrar till en bättre luft hemma kan du läsa här.